Vi välkomnar Laurynas Katkus på författarresidens

Laurynas Katkus (f.1972) är en litauisk författare, essäist och översättare. Han har studerat litauisk filologi och litteratur i Vilnius, Norwich, Leipzig och Berlin. Katkus har publicerat tre diktsamlingar, en essäbok och två skönlitterära böcker – en roman “Judantys Šešėliai” (Rörliga skuggor) och en novellsamling “Nakvynė Berlyne” (En natt i Berlin, 2022).

Katkus verk har översatts till mer än tio språk; han har sex översatta böcker på engelska och tyska, senast en roman “Schwankende Schatten” (Klak Verlag, Berlin, 2022).
Sedan 2020 är Katkus art director för Kaunas litteraturvecka. Han bor i Vilnius med sin familj.
För mer information: www.laurynaskatkus.lt

Jag skulle kalla mitt författarskap minimal postmodernism (eller postmodern minimalism). Jag skriver om östeuropéernas erfarenheter av väst, om framväxten av nya nyliberala eliter och utarmningen av intelligentian, om relationer och medelålderskris, men också om all den humor som detta för med sig. Jag tror att alltför få som arbetar i den samtida litteraturen sysslar med det litauiska samhället under de senaste decennierna. Som någon som växte upp under Sovjettiden och blev myndig efter Sovjetunionens upplösning, antar jag att jag är i en gynnsam position för att skriva om det.

Min plan för residenset på Konstkollektivet Mölndal är att fortsätta en roman med arbetstiteln “Revival Party”. Osvaldas har just återvänt med sin familj från sin emigration i Storbritannien och träffar sin tonårsvän och enorma inspiration, Kieša. Det verkar som att Kieša nu är en luffare och alkoholist, även om Sovjetunionens upplösning verkade öppna alla dörrar för liknande människor i hans ålder.

Att träffa Kieša och försöka hjälpa honom får Osvaldas att minnas livet på 80-talet, hans avbrutna karriär som rockmusiker och han funderar över vad som gick fel med Kieša och hans generation. Han återvänder hela tiden till baren där han först träffade Kieša, och vid ett tillfälle får han höra talas om händelserna kring Maidan i Ukraina…

För att förmedla mitt tema forskar jag om 80-talets ungdomslivsstil, mode och musik i Väst och i Sovjetunionen, och också om den allmänna politiska och sociala situationen i Sovjetunionen.

Residenset görs inom ramen för AiR Litteraturresidens i samarbete med Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen.

Är du nyfiken på Laurynas författarskap? Kom då på Konstkollektivets kulturhäng den 28 november och lyssna till en presentation av honom själv. Mer info på AKTIVITETER på hemsidan.

Dela med kompisar